Hemofili ve Seyahat

Yazınızı daha keyifli kılacak aktivitelerden biri de doğada kamp yapmaktır. Bir kamp tatili, şehirden uzaklaşarak doğayla iç içe olmaya ve temiz havanın tadını çıkarmaya olanak sağlayacaktır. Kamp yaparken işinizi kolaylaştıracak ipuçlarını sizin için derledik:1

Hem de Nasıl - Hemofili ve Seyahat

Hemofilili Yetişkinler için Seyahat Aktiviteleri:

Hem de Nasıl - Hemofilili Yetişkinler için Seyahat Aktiviteleri:
Kamp Yapmak1

Çadırınızı nereye koyduğunuz ve yönünü nasıl ayarladığınız, kampınızın güzel geçmesi için önemli bir etkiye sahip olabilir. Örneğin, hafif eğimli bir yüzey sizin için sorun oluşturmayabilir, ta ki çadırın dibine doğru kaydığınızı fark edene kadar! Zararsız gibi görünen ufak taşların üzerine kurdugunuz çadırın içinde yattığınızda rahat edemediğinizi göreceksiniz. Bu yüzden öncelikle düz bir zemin bulun ve çadır kuracağınız alanı temizleyin. Bir başka ipucu ise olası bir yağmur durumunda suların ne tarafa doğru akacağını veya sabah güneşin hangi yönden doğacagını önceden düşünün. Bunlara benzer sorulara hazırlıklı olduğunuzda keyifli bir kamp sizi bekliyor olacaktır.

Hem de Nasıl - Hemofilili Yetişkinler için Seyahat Aktiviteleri:
Eşya Yerleştirme1

Aracınızın kamp alanına yakınlığına ve kamp alanında ne kadar kaldığınıza bağlı olarak yanınıza aldığınız ekipmanlar, seyahatinizi daha keyifli hale getirebilir. Eğer aracınızı kamp alanının olabildiğince yakınına getirebilirseniz; kaplar, kömür ve diger ağır maddeleri kamp yerinize taşımak kolay olacaktır. Başka bir unsur, giyim ve tuvalet malzemeleri gibi kişisel eşyalarınızı nasıl paketleyeceğinizdir. Kilitli torbalar kullanmak işinizi kolaylaştırır. Bu sayede temiz ve kirli çamaşırlarınız ya da ıslak veya kuru çamaşırlarınız birbirine karışmayacaktır. Sırt çantanız suya düşüp ıslansa bile eşyalarınız kuru kalacaktır.

Hem de Nasıl - Hemofilili Yetişkinler için Seyahat Aktiviteleri:
Çadır Kurulumu1

İlk kez kamp yapanların çoğu ilk çadır kurulumunu kamp alanında yapar ve bu durum kurulum yapılırken sinir bozucu olabilir. O yüzden eğer ilk kez çadır kurulumu yapacaksanız evde en az bir kere çadırı kurun ve toplayın. Yeni kampçılar için bir diğer ipucu; aldıgınız 2 kişilik çadırın gerçekten 2 kişilik olup olmadığına emin olun. Bazı çadır modelleri 2 kişilik gözükse de yapılı bir vücudunuz varsa göreceksiniz ki çadırın içine çantanızı da koydugunuzda çok ufak gelecektir. Bu yüzden yola çıkmadan önce çadırınızda kaç kişi kalacağını belirleyin.

Hem de Nasıl - Hemofilili Yetişkinler için Seyahat Aktiviteleri:
Kamp Ateşi ve Pişirme1

Kamp alanında yediginiz güzel yemekler ya da kamp ateşi çevresindeki hoş sohbet, herkesin kamp sonrası aklında kalacak olan anılardır. Kamp ateşini nasıl yakacağınıza karar verin; kuru odunla mı, kömürle mi, ocakla mı? Portatif kamp ocakları eğer aracınız yoksa gerçekten çok faydalıdır. Çok az yer kaplarlar, hafiftirler ve makarna, kahve veya güveç gibi her türlü yemeği yapmanızda kolaylık sağlarlar. Kaşık, çatal ve bıçağı ayrı ayrı yanınıza almak yerine fonksiyonel çatal, kaşık, bıçak tercih edebilirsiniz. Alüminyum folyo; balık filetosu, mısır koçanı, sarımsaklı ekmek, vb. yiyecekler için gerçekten faydalı bir pişirme ögesidir. Kamp yemekleri kampın en güzel tarafıdır. Gitmeden önce yapacağınız yemekleri not edin ve malzemelerini eksiksiz almayı unutmayın.

Bisiklete Binmek

Bisiklete binmeyi ögrenmek çocuklar için önemli bir büyüme ritüelidir. Kafalarına kasklarını takıp onları dısarı göndermeden önce buna gerçekten hazır olmalarını saglamak için bisiklete binmeyi ögretmeye dair asagıdaki 7 ipucunu gözden geçirebilirsiniz.2

1

Bisikletinin ve kaskının ona uygun oldugundan emin olun. Çocuğunuza, büyüyünce de binebileceği bir bisiklet almayın. Çok büyük ya da ağır bir bisiklet, ona bisiklete binmeyi öğretmeyi çok daha zorlaştıracaktır. Bisiklet kaskı alnının ortasına yani kaslarının yaklaşık 3 cm üstüne oturmalıdır. Kaskı, sağa sola ve öne arkaya 3 cm’den daha fazla hareket etmeyecek şekilde ayarlayın. Eğer yeterince sıkı olmasını sağlayamıyorsanız, kask çocuğunuza çok büyük geliyor demektir.2

2

Yan destek tekerlerini gevşetmeyin, tamamen çıkarın. Bu tıpkı bir yara bandını çıkarmaya benzer. Destek tekerlerini gevşetmeniz, çocuğunuz sürdükçe bisikletin öne arkaya doğru yan yatmasına sebep olur. Bisiklet her sendelediğinde çocuklar gerilir ve sinirlenirler. Ayrıca bisiklete ortada düz ve dengeli bir şekilde binmek yerine bir tarafa yaşlanarak binmeye alışırlar.2

3

Çim üzerinde dengede ustalaşmasını sağlayın. Kaldırımda giderken selesinin arkasından tutmak yerine dengeyi öğretmek için çimenlik bir tepeden aşağı kendini bırakma pratiği yaptırın. Selesini alçaltın ki her iki ayağı da yere değebilsin. Çimenlik tepeden aşağı inerken ayaklarını yerden kaldırmasını isteyin. Bu şekilde, eğer isterlerse durmak için ayaklarını kullanabilirler. Zaten bisikletleri en sonunda kendiliğinden duracak ve böylece fren kullanmalarına gerek kalmayacaktır. İyice ustalaşana kadar tekrar edin. Ardından hem denge hem de koordinasyon için tepeden aşağı pedal çevirme pratiği yaptırmaya geçin.2

4

Doğru yükseklikte oturmalarını sağlayın. Artık nasıl dengede duracaklarını biliyorlar. Doğru yükseklikte oturduklarından emin olun. Çocuğunuzun selesini, pedal olabildiği kadar yere yakın olduğunda, dizlerinin hafif bükük kalabileceği kadar yükseğe ayarlayın.2

5

Başlamak için pedal gücünü kullanın. Çocuğunuza bir ayağı yerde ve diğer ayağı pedalın üzerinde (pedal üstteyken) bisiklete binmeye başlamasını ögretin. Her iki ayak da pedalın üzerindeyken bisiklete binmeye başlamak itme güçlerini azaltır ve devrilmelerine sebep olabilir.2 (Ayakkabı bağcıklarını pedallara ya da zincire sıkışmayacak şekilde bağlayın.)

6

Fren dersi vermeyi unutmayın. Bir çocuğun bisiklete binerken yaralanmasının en kolay yollarından biri ayakta ya da aşırı sert fren yapmasıdır. Bu, düşmesine ya da gidona çarpmasına sebep olur. Çocuklarınıza yavasça pedal çevirmeyi bırakarak fren yapmayı öğretin. Yavaş hızdayken fren yapmak, etrafta gezinmeye başlamadan önce frenleri hissetmelerini sağlayacaktır.2 (Çim tepe egzersizinin sonunda bile fren yapmayı öğretebilirsiniz. Zaten çimli tepeden dolayı doğal olarak yavaşlayacak ve çok da hızlı gitmeyeceklerdir.)

7

Stres yapmayın, sinirlenmeyin ya da kendinizi kötü hissetmeyin. Bisiklete binmeyi öğrenmek eğlenceli olmalıdır. Eğer çocuğunuz üzülüyor, korkmuş görünüyor ya da siz biraz fazla stres oluyorsanız biraz geri çekilin ve ertesi gün tekrar deneyin. Bisiklete binmeyi öğrendiklerinde bu beceriye sonsuza dek sahip olacaklar. Bu yüzden eğer hazır değillerse ya da henüz tam olarak anlayamıyorsa sakın aceleye getirmeyin.

Peki, seyahate çıkmadan önce nelere dikkat etmelisiniz?1,2

Hem de Nasıl - Seyahat

  • Seyahate çıkmadan önce hekiminiz ile konuşun. Yanınızda bulundurmanız gereken tedaviler ve almanız gereken tedavinizi nasıl ve ne sıklıkla uygulamanız gerektiğini ögrenin.
  • Yanınıza aldığınız tedavilerin saklama koşullarını öğrenin ve tedavilerinizi seyahatiniz boyunca uygun şekilde saklayın.
  • Tedavinizin seyahatiniz boyunca yeteceğinden emin olun.
  • Acil bir kanama durumunda ne yapmanız gerektiğini ve uygulanması gereken tedaviyi hekiminizle konuşun.
  • Sizinle birlikte seyahat eden kişileri, acil durumlarda size yardımcı olmak için ne yapmaları gerektiği konusunda bilgilendirin.
  • Özellikle yurtdışı yolculuklarınızda seyahat sigortanız oldugundan emin olun.
  • Olası kaybolma durumlarına karşı tedavilerinizi el bagajınızda taşıyın.
  • Keskin objeler için özel konteynerlerin seyahat boyutunda olanlarından edinebilirsiniz.
  • Uçakla ve denizaşırı seyahatlerde ilaç ve tedavi ekipmanlarını güvenlik ve gümrük yoluyla taşımak için bazı belgelere ihtiyacınız olabilir. Bu konu hakkında seyahat öncesinde bilgi alın.

Seyahatiniz sırasında karşınıza çıkabilecek tüm olasılıklara hazırlanırsanız seyahatiniz çok daha keyifli hale gelebilir. Unutmayın, aklınızda bulundurmanız gerekenler, nereye gittiğinize ve hangi aktiviteleri yapmayı planladığınıza bağlı olarak değişebilir.3,4

Hem de Nasıl - Hemofili ve Seyahat
Tüm bu önerileri uygulamadan önce lütfen hekiminizle değerlendirmeyi unutmayın.
Referanslar:

1. Genel Kamp İpuçları- Kamp Haritam http://www.kampharitam.com/genel-kamp-ipuclari/ (Erisim Tarihi: 8.7.2020) 2. Çocuğunuza Bisiklete Binmeyi Ögretmekle İlgili 7 Ipucu-egitimpedia https://www.egitimpedia.com/cocugunuza-bisiklete-binmeyi-ogretmekle-ilgili-7-ipucu/ (Erisim Tarihi: 8.7.2020) 3. Travel - The Haemophilia Society https://haemophilia.org.uk/support/travel/ (Erişim Tarihi:09.03.2020) 4. Hunter S., RN, B.S.N. Travel and Vacation Planning. National Haemophilia Foundation.