Covid-19 Salgını Sırasında Evde Oynanabilecek Oyunlar ve Aktiviteler

Hem de Nasıl - Covid-19 Salgını Sırasında Evde Oynanabilecek Oyunlar ve Aktiviteler

Evde Oynanabilecek Oyunlar

Günün çoğunu evde geçiren çocuklara çeşitli oyun alternatifleri sunulmazsa çocuklar televizyon ve bilgisayar karşısına geçmekte ve tüm vaktini burada geçirme eğiliminde olmaktadır. Anne-babalara düşen görev bu aylarda çocuklara etkileşimin ve öğrenmenin olduğu yeni oyunlar öğretmektir. Asağıdaki oyunları çocugunuzla birlikte evinizin güvenli ortamında, keyifle oynayabilirsiniz:1

Oyunlar1

1) Üçgen Peynir Dilimleri

Hangi Yaş Grubu için Uygundur: 7 yaş ve üzeri

Kaç Kişi ile Oynanır: 2 kişi ve üzeri


Oynamak için Neler Gerekir: Kâğıt ve kalem

Nasıl Oynanır: İlk önce kâğıdın üstüne bir sürü nokta konur. Sonrasında ilk sırayı alan yarışmacı iki nokta arasına bir çizgi çizer. Bu çizgi iki noktayı birleştirmeli ancak birçok noktanın üzerinden geçmemelidir. Bu çizgiyi çizdikten sonra sıra diğer oyuncuya geçer. Bu oyuncu da başka iki nokta arasına çizgi çizer. Oyunda amaç, rakibe çizgi çizerek üçgen yaptırmadan üçgenler yapmaktır. Bu nedenle çizilen çizgilere dikkat edilmelidir. Bir şekilde oyunculardan biri iki noktayı birleştirerek üçgen elde ederse üçgenin içine adının baş harfini yazar. Böylece üçgenin kime ait olduğu belli olur.

Çocuğa Neler Kazandırır: Dikkati geliştiren bir oyundur.

Hem de Nasıl - Covid-19 Salgını Sırasında Evde Oynanabilecek Oyunlar ve Aktiviteler
2) Pazara Gittim

Hangi Yaş Grubu için Uygundur: 7 yaş ve üzeri

Kaç Kişi ile Oynanır: 2 kişi ve üzeri

Hem de Nasıl - Covid-19 Salgını Sırasında Evde Oynanabilecek Oyunlar ve Aktiviteler

Oynamak için Neler Gerekir: Herhangi bir materyal gerekmemektedir.

Nasıl Oynanır: Oyuncular halka şeklinde oturur. İçlerinden biri oyunu “Pazara gittim ve ELMA aldım.” diyerek başlatır. Yanındaki oyuncu bir önceki oyuncunun çarşıdan aldığı şeyi aynen söyler ve üzerine bir meyve-sebze daha ekler. Örneğin, “Pazara gittim ELMA, MUZ aldım”. Üçüncü oyuncu da ikinci oyuncunun söylediğinin aynısını söyler ve bir meyve-sebze daha ekler. Oyun bu şekilde her oyuncuda yeni bir meyve-sebze eklenerek devam eder. Alınan meyve-sebzelerin sırasını karıştıran ya da unutan oyuncu yanar ve oyundan çıkar. Diğerleri en baştan başlayarak oyunun tekrar eder.

Çocuğa Neler Kazandırır: Hafızayı ve kelime haznesini geliştiren bir oyunudur.

3) İsim-Şehir

Hangi Yaş Grubu için Uygundur: Okuma yazma bilen çocuklar

Kaç Kişi ile Oynanır: 2 kişi ve üzeri

Hem de Nasıl - Covid-19 Salgını Sırasında Evde Oynanabilecek Oyunlar ve Aktiviteler

Oynamak için Neler Gerekir: Kâğıt ve kalem

Nasıl Oynanır: Sayfa enlemesine tutularak sırası ile sayfanın üst tarafına İSİM - ŞEHİR - BİTKİ - HAYVAN - EŞYA - SANATÇ I- ÜLKE ve NOT yazılır. Yazılan her kelimeden sonra sayfanın altına kadar çizgi çekilir. Oyunculardan biri içinden bütün alfabeyi saymaya başlar. “DUR” denildiği anda hangi harfte kaldıysa onu yüksek sesle söyler. Örneğin, seçilen harf “M” ise herkes “M” harfiyle başlayan isim, şehir, bitki, hayvan, eşya ve sanatçı bulmaya çalışır. İlk bitiren “bitti” deyip 20’ye kadar sayar. 20’ye gelindiğinde olduğunda herkes yazmayı bırakır. Bulunamayan yerlere 0 puan verilir. Eğer iki kişi aynı şeyi yazmışsa 5’er puan alırlar. Birbirinden farklı olanlara 10’ar puan kazanır. Son oyunda bütün puanlar toplanır.

Çocuğa Neler Kazandırır: Hızlı ve farklı düşünme yeteneğini geliştiren, genel kültürü artıran bir oyundur.

4) Kelime Avı

Hangi Yaş Grubu için Uygundur: 4 yaş ve üzeri

Kaç Kişi ile Oynanır: 2 kişi ve üzeri


Oynamak için Neler Gerekir: Herhangi bir materyal gerekmemektedir.

Nasıl Oynanır: Oyunculardan birisi ya da anne-baba, çocuklara iki harfli bir hece verir. Örneğin “Pa”. Çocukların kendilerine verilen 2 dakikalık sürede “Pa” ile başlayan 3 ya da 5 kelime bulması beklenir. Pantolon, pazar, para, paça, palyaço gibi. Hedeflenen kelime sayısını bulan çocuk bir puan kazanır.

Çocuğa Neler Kazandırır: Kelime haznesini ve telaffuzu geliştiren bir oyundur.

Hem de Nasıl - Covid-19 Salgını Sırasında Evde Oynanabilecek Oyunlar ve Aktiviteler
3) İsim-Şehir

Hangi Yaş Grubu için Uygundur: 4 yaş ve üzeri

Kaç Kişi ile Oynanır: 2 kişi ile

Hem de Nasıl - Covid-19 Salgını Sırasında Evde Oynanabilecek Oyunlar ve Aktiviteler

Oynamak için Neler Gerekir: Herhangi bir materyal gerekmemektedir.

Nasıl Oynanır: Oyunculardan biri soru soran diğeri de cevap veren kişi olur. Cevap veren oyuncunun hiçbir soruya “EVET” ya da “HAYIR” şeklinde cevap vermemesi gerekir. Örneğin, “Okula gidiyor musun?” sorusuna “EVET” derse yanar. “Gidiyorum” demelidir. Karşı oyuncu “Kaç kardeşsiniz? 3 kardeşsiniz değil mi?” gibi şaşırtmalı sorularla karşısındaki oyuncuya “EVET - HAYIR” dedirtmeye çalışır.

Çocuğa Neler Kazandırır: Dikkati ve hızlı düşünmeyi geliştiren bir oyundur.

Evde Yapılabilecek Aktiviteler

Nota Okuma2

Nota okumayı öğrenmek, özellikle daha önce hiç müzik dersi almadıysanız başta oldukça zor gelebilir. Bunu öğrenmenin hızlı bir yolu olmasa da basit adımlarla aslında herkes nota okumayı öğrenebilir.

Müziğin teorisini genellikle bir enstrüman çalmaya başlayınca öğrenirsiniz. Bu, başlamak için en iyi yoldur, çünkü çalarken notaları okumayı da öğrenirsiniz. İlk derslerde nota seslerini ve isimlerini öğrenecek ve ardından basit tekrarlı alıştırmalar yaparak bu bilgileri pekiştireceksiniz.

Farklı bir enstrüman çalmayı öğreniyor olsanız bile, bir klavyede notaları öğrenmek için harcadığınız emek asla boşa gitmez. Çünkü klavye, teoriyi gerçek bir sese bağlamak ve çalarken notaların ses aralıklarını görmek için size harika bir görsel yol sağlar. Bir müzik parçasının notalarını ilk kez okumaya çalıştığınızda, ona sistematik bir şekilde yaklaşmalısınız. Çalmaya başlamadan önce görsel ipuçlarına dikkat edin. Bu konuda küçük bir ipucu vermemiz gerekirse, bir dedektif olduğunuzu hayal edin ve tüm gücünüzle notaların gizemini çözmeye çalışın.

Herhangi bir beceriyi sıfırdan öğrenmekte olduğu gibi, aslında nota öğrenmede de işin sırrı sık sık alıştırma yapmaktır. Alıştırmalar her zaman sık sık ve kısa kısa yapıldığında en iyi sonucu verecektir. Nota okumayı öğrenme, kelimeleri okumayı öğrenmeyle aynı şekilde ele alınmalıdır ve açık bir stratejiyle adım adım ilerlenmelidir.

Satranç

Satranç arkadaşlık duygularını geliştirmesinin yanı sıra diğer okullara karşı takım olarak yapılan turnuvalarda okul ruhunu da güçlendirir. Satranç oynayan çocuklar sportmenliği öğrenir. Satranç, kazandığında alçakgönüllü olmayı ve yenildiğinde vazgeçmemeyi öğretir. Satranç, her yaşta kolaylıkla öğrenilebilen eğlenceli bir oyundur.3

Satranç oynamayı 4-5 yaşında öğrenen ve parlak bir kariyerle devam eden ustaların şampiyonların hikayeleri ünlüdür. Satranç dehası Kübalı Jose Roul Capablanca satranç oynamayı 5 yaşında babası ve arkadaşının oyunlarını izleyerek kendi başına öğrenmiştir. Bir başka çocuk dahi Reshevsky yine o yaşlarda oynamayı öğrenmiş ve henüz 9 yaşında aynı anda pek çok kişiye karşı başarıyla oynayabilmiştir. Bunlar şüphesiz istisnai başarılar ama 5 yaşındaki çocukların satranç oynamaya başlaması da zor değil.4

Çocuğa satrancı ne kadar erken öğretmeye çalışırsanız süreç o kadar uzun sürecektir. 7 yaşındaki bir çocuk satranç oynamayı ortalama 1 saatte ve tek derste iyi bir öğretmenin özel dersi ile öğrenebilir. 6 yaş için ise bu süre birer saatlik 2 derse yükselebilir. 5 yaşa öğretmek ise 4-5 ders sürebilir. Eğer satranç oynamayı öğrenme sürecinin sıkmadan gerçekleşeceğini düşünüyorsanız öğrenme sürecini başlı başına bir eğitim olarak görebilirsiniz. Çocuğun dikkatini toplayarak taşların hareketini kavramaya çalışması başlı başına bir dikkat dersi olabilir. Şüphesiz satranç oynamayı öğrendikten sonra öğrencinin kazanacağı pek çok özelik vardır.4

Satranç çocukların aşağıdaki özelliklerini geliştirmelerine yardımcı olur:3
  • Odaklanma
  • Görselleştirme
  • İleriyi Düşünme
  • Muhakeme Yeteneği
  • Analiz Yeteneği
  • Soyut Düşünme
  • Planlama
  • Eşzamanlı Çoklu Düşünme Becerisi

Bu yeteneklerden hiçbiri satranca özgü değildir ama satranç oyununun bir parçasıdır. Eğitici bir aktivite olan satrancın güzelliği, çocukların akıllarını harekete geçirmesi ve eğlenirken bu yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olmasıdır. Sonuçta çocuklarımızın daha keskin düşünen, daha iyi problem çözen ve daha özgürce kararlar veren bireyler olmalarını istiyoruz.3

Tüm bu önerileri uygulamadan önce lütfen hekiminizle değerlendirmeyi unutmayın.
Referanslar:

Referanslar: 1. Tavsiye Ev Oyunları-Pedagoji Derneği https://pedagojidernegi.com/tavsiye-ev-oyunlari-1/ (Erişim Tarihi: 14.07.2020) 2. How To Read Music Made Easy https://www.letsplaykidsmusic.com/how-to-read-music-made-easy/ (Erişim Tarihi: 14.07.2020) 3. Neden Satranç? https://salihlisatranc.com/satranc-oyunu/neden-satranc/ (Erişim Tarihi: 14.07.2020) 4. Okul öncesi döneminde satranç https://www.akilogretmeni.com/okul-oncesi-doneminde-satranc/ (Erişim Tarihi: 14.07.2020)